Kırklareli’nin Sessizliğinde Arıcılık Yapan Berrin Şako’nun Hikayesi
İstanbul’un kalabalığı ve trafiği, 46 yaşındaki Berrin Şako’yu yorar hale gelmişti. Bu nedenle Şako, şehir hayatını geride bırakarak sessizlik arayan bir hayata adım attı ve Kırklareli’nin Kömürköy köyünde arıcılık yapmaya başladı. Kendi deyimiyle, yeni hayatını “prenseslerim” dediği arılarına adadı.
Tatil Köyünden Kalıcı Yaşam Alanına
Berrin Şako’nun köy hayatı macerası, yaklaşık 10 yıl önce tatil için gittiği Kömürköy köyünde başladı. Doğanın büyüsüne kapılan Şako, burada bir arsa satın alarak her tatilini geçirmeye başladı. Üç yıl önce ise İstanbul’daki kariyerini sonlandırarak köye kalıcı olarak yerleşmeye karar verdi.
Mali Müşavirlikten Arıcılığa Geçiş
Kardeşinin önerisiyle arıcılığa başlayan Şako, deneyimsiz olmasına rağmen arıcılıkta başarılı bir yolculuk çıkardı. 7-8 kovanla başladığı serüvende bugün 35 kovana ulaşan Şako, Orman İşletme Müdürlüğü’nün “bal ormanları”nda coğrafi işaretli meşe balı üretiyor.
Arılarla kurduğu bağa vurgu yapan Şako, arıcılığın ona özgürlüğü hissettirdiğini ve arıların kendisine birçok şey öğrettiğini belirtiyor. Duygusal bir bağ kurduğu arılarını “prenseslerim” diye sevgiyle çağırdığını söyleyen Şako, onlarla iletişim kurduğunu ve arıların kendisini anladığını düşündüğünü ifade ediyor.
Doğayla İç İçe Yaşam
Köy hayatına hızlıca uyum sağlayan Berrin Şako, artık şehre dönmeyi düşünmüyor. “Köyde yaşam daha huzurlu, daha gerçek. Doğal üretimi desteklemek gerektiğine inanıyorum. Meşe balı butik bir ürün olduğu için çok kıymetli. Ben de bu değeri yaşatmaya çalışıyorum” diyen Şako, her kovana bireysel ilgi göstererek yılda yaklaşık 100 kilogram meşe balı üretiyor.