Profesörden erkek bebek doğurma olasılığını artıran ‘asker’ formülü

Matematik Profesörü Hannah Fry, kadınların hamilelik sürecinde erkek çocuk doğurma olasılığını artırabilecek ilginç bir tüyo gündeme getirdi. Fry, bu yöntemin tarih boyunca savaşlardan sonra uygulandığını ve erkek bebek doğumlarında artış olduğuna dikkat çekti. Bilim dünyası ise bu yönteme ‘geri dönen asker etkisi’ diyor.

Fry, İngiltere ve Galler’de doğan bebeklerin cinsiyet oranlarını gösteren bir grafik üzerinden yöntemi anlattı. İki döneme değinen Fry, 1919 yılında Birinci Dünya Savaşı ve 1945’te İkinci Dünya Savaşı’dan sonrasına dikkat çekti.

KADINLARIN ADET DÖNGÜSÜ CİNSİYETİ BELİRLİYOR

Fry göre; savaş döneminde çiftler daha sık cinsel ilişkiye giriyordu. Ayrıca, kadınların adet döngüsünün erken evrelerinde hamile kalmasının erkek çocuk sahibi olma ihtimalini artırdığını da ifade etti. Askerlerin savaştan döndükten sonra eşleriyle fazla vakit geçirdiğini belirten Fry, bu durumun cinsel ilişki sıklığını artırdığını ve bu kadınların yumurtlama döngülerinin daha erken aşamalarında hamile kalmalarına neden olduğunu söyledi. Bunun da erkek bebek doğumlarını artırdığını öne sürdü.

Fry, kadınların hamile kaldığı aşamanın cinsiyet üzerinde az da olsa etkili olduğunu ifade etti. Bu teoriyi ise şu sözlerle destekliyor:

“Daha erken bir evrede hamile kalmak, erkek bebek sahibi olma olasılığını yükseltebilir”

Uzmanlar ise cinsiyet oluşumunda kadının hormon seviyeleri veya serviksin asidik ortamındaki değişikliklerle bağlantılı olabileceğini belirtiyor. Bu tür değişikliklerin, Y kromozomunu taşıyan spermlerin yumurtaya ulaşma şansını artırarak erkek bebek doğumlarına neden olabileceği öne sürülüyor.

ERKEK DOĞUM ORANI KIZLARDAN FAZLA

Bazı araştırmalar ise erkek ve kız embriyo ölüm oranları arasındaki hafif farklılıkların bu cinsiyet dengesizliğinde rol oynayabileceğini  varsayıyor. Ancak Profesör Fry, bireysel düzeyde bu yöntemi kullanarak cinsiyet belirlemenin kesin bir başarı getirmeyeceğini vurguladı. Bu durumun ancak geniş popülasyonlar üzerinde incelendiğinde belirgin bir eğilim oluşturduğunu belirtti.
Fry, ‘Geri dönen asker etkisi’ her zaman savaşla bağlantılı olmayabileceğini de ekledi.

Profesör Fry, benzer bir erkek bebek doğum oranı artışının, İngiltere’de 1973’te yaşanan enerji krizi sırasında da gözlemlendiğini belirtti. O dönemde birçok insan haftada sadece birkaç gün işe gidiyordu ve bu evde geçirilen zamanın artmasına sebep olmuş olabilirdi.

Uzmanlar, ‘Geri dönen asker etkisinin’ her ne kadar bir oldu olduğunu belirtse de erkek bebek doğum oranlarının kız oranlarına göre yüksek olması ve her 100 kız bebeğe karşı 104 erkek bebeğin dünyaya gelmesinin de istatiksel bir sonuç olduğunu belirtiyor. Ayrıca, erkek çocuk ölümleri kız çocuklara göre daha fazla. Fakat uzmanlar bunun nüfusu ciddi anlamda etkileyen bir sonuç olmadığını belirtiyor. 

Related Posts

Korkunç cinayet: Ünlü oyuncu Tamika Chesser, sevgilisini öldürüp parçalara ayırdı

Korkunç cinayet: Ünlü oyuncu Tamika Chesser, sevgilisini öldürüp parçalara ayırdı

İmamoğlu: Boyun eğmiyoruz!

Görevden alınan Türkiye Belediyeler Birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Boyun eğmiyoruz!” dedi.

Hindistan’daki festivalde izdiham: Ölü ve yaralılar var

Hindistan’ın doğusundaki Odisha eyaletindeki festivalde çıkan izdihamda 3 kişi hayatını kaybetti, 50’ye yakın kişi yaralandı.

İngiltere İHA’lara karşı önlem alıyor: Askeri araçlara lazer silahı yerleştirilecek

İngiltere ordusu, insansız hava araçlarını etkisiz hale getirmek için askeri araçlara lazer silahları yerleştirmeyi planlıyor.

Belgrad’da protestocularla polis arasında çatışma çıktı

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da öğrenciler ve muhalefet destekçilerinden oluşan protestocu gruplar ve polis arasında çatışmalar çıktığı bildirildi.

Düğün yapmayan koca yandı! Yargıtay’dan inanılmaz karar

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, düğün yapmaktan kaçınan ve eşine karşı kıskanç davranışlar sergileyen kocayı “tam kusurlu” sayan yerel mahkeme kararını onayladı. Karar, evlilik birliğinin kurulmasında sergilenen tutumların boşanma sürecindeki etkisini ortaya koyması açısından dikkat çekti.