Her 3 çocuktan biri alerjik! Sabahları bu saatlerde dışarıya çıkarmayın

Çocuklarda Bahar Alerjisi ve Etkileri

Uyku kalitesini etkileyen bahar alerjisi

Son yıllarda alerjik hastalıklarda önemli bir artış yaşanıyor ve çocuklar bu durumdan daha fazla etkileniyor. Bahar alerjisinin en büyük sebebi polenlerdir ve bu alerji türü deride, gözlerde, burunda, boğazda ve akciğerlerde çeşitli rahatsızlıklara yol açar. Polenlerin yanı sıra ev tozu akarları, küf mantarları ve hayvan tüyleri de bahar aylarında görülen alerjilerin diğer sebeplerindendir. Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, bahar alerjisinin çocukların yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebileceğini belirterek, uyku kalitesinde bozulma, dikkat dağınıklığı, okul başarısında düşme, huzursuzluk, yorgunluk gibi sorunlarla karşılaşabileceğimizi söylüyor. Bu nedenle, bahar alerjisi tedavisinde zaman kaybetmemek ve çocuklarda yaşam alışkanlıklarında gerekli önlemleri almak önemlidir.

Ülkemizde yaygın bir problem

Bahar alerjisi dünya genelinde ve ülkemizde oldukça yaygın bir sorundur. Ülkemizde her yıl en az 100 bin çocuğa alerjik hastalıklardan biri teşhis edilmektedir. Ülkemizde yaklaşık olarak her 3 çocuktan birinde alerjik bir rahatsızlık bulunduğuna dikkat çekiliyor. Alerjik nezle, astım, atopik dermatit ve göz alerjisi gibi çocukları etkileyen rahatsızlıkların görülme sıklığı da oldukça yüksektir.

Bahar alerjisine karşı alınacak 7 etkili önlem

Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, bahar alerjisine karşı alınması gereken önemli önlemleri sıralıyor:

  • Polen mevsiminde, günün erken saatlerinde evinizin pencerelerini kapalı tutun.
  • Polenlerin en yoğun olduğu sabah 06:00 – 10:00 saatleri arasında ve rüzgarlı havalarda çocuğunuzu dışarı çıkarmayın.
  • Dışarı çıkarken çocuğunuza şapka ve güneş gözlüğü takarak polenlere doğrudan maruz kalmasını engelleyin.
  • Eve döndüğünde çocuğun yüzünü ve ellerini mutlaka yıkayın.
  • Kıyafetlerini hemen çıkarıp yıkamayı ihmal etmeyin.
  • Kıyafetleri, çarşafları ve havluları dışarıda kurutmayın, içeride kurutun.
  • Evinizi sık sık Hepa filtresi olan bir süpürge ile temizleyin.

Tedavi çocuğun şikayetlerine yönelik şekilleniyor

Bahar alerjisinde doğru tanının zamanında konulması ve uygun tedavinin başlatılması oldukça önemlidir. Göz alerjilerinde göz damlaları, burun alerjilerinde kortikosteroid içeren spreyler, astımda solunum yoluyla verilen ilaçlar ve atopik dermatitte deriden uygulanan ilaçlar gibi hastalığın etkilediği bölgeye yönelik tedaviler uygulanmaktadır. Tedavi sürecinde ilaçların ve tedbirlerin aksatılmaması gerektiği vurgulanmaktadır.

Çocuğunuzun iyileştiği düşüncesiyle ilaçları kesmeyin!

Bahar alerjisi tedavisinin uzun sürebileceğinin altını çizen Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, çocuğun iyileştiği düşüncesiyle tedavinin yarıda bırakılmaması gerektiğini belirtiyor. Belirtilerin tekrar ortaya çıkması durumunda tedaviye yeniden başlanması gerekebileceğine dikkat çekiyor ve aksatılmaması gereken bir süreç olduğunu vurguluyor.

Related Posts

Vejetaryen beslenmede doğru planlama şart! ‘Yanlış diyet sağlığı tehdit edebilir’

Vejetaryen beslenmenin dikkatli uygulanması gerektiğini belirten uzmanlar, yanlış planlandığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söylüyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, vejetaryen beslenmenin yanlış planlandığında oluşturabileceği riskleri açıkladı.

Demansa neden olan 15 farklı yaşam tarzı belirlendi

İngiltere’de yapılan bir araştırmada, erken yaşlarda demansa neden olan 15 farklı yaşam tarzı belirlendi.

Uzmanından güneş kremiyle ilgili kritik uyarı

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Bita Kavuncu, güneş ışınlarının sadece yaz aylarında değil yılın her döneminde cilt üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini vurguladı. Kavuncu, sağlıklı bir cilt için her mevsimde düzenli güneş koruyucu kullanımının önemine dikkat çekti.

1 bardak içince mideyi hafifletiyor! Mucize tarifin sırrı zencefilde saklı

Düzenli olarak probiyotik gıdalar yeseniz ve bağırsak sağlığına uygun alışkanlıklar edinseniz bile, ara sıra mide bulantısı yaşamanız normaldir. Neyse ki böyle bir durumla karşılaştığınızda ne yapmanız gerektiğini birazdan öğreneceksiniz! Daha detaylı bilgi için okumaya devam edin.

Taşikardi nedir? Taşikardi neden olur?

Taşikardi, sinüs ritminin dinlenme sırasında olabilecek normal oranını aşmasıdır. Genel olarak dinlenme sırasında nabzın dakikada 100’ü aşması yetişkinlerde taşikardi olarak kabul edilmektedir. Dinlenme hızının üzerindeki kalp atış hızları normal …

Çeltek’te Trafik Kazası: Ölü Sayısı 2’ye Yükseldi

ÖLÜ SAYISI 2’YE YÜKSELDİ Merkeze bağlı Çeltek köyü yakınlarında Halil İbrahim Naçar (26) yönetimindeki 58 AEJ 663 plakalı otomobil ile öğretmen ve sağlık personeli taşıyan Burak Naçar’ın (25) kullandığı 48 ATY 416 plakalı servis minibüsünün …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir