Altın ödemeleri artık böyle yapılacak

İşlenmiş Kıymetli Madenlerin İthalatında Ödeme Yöntemleri Genişliyor

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile işlenmiş kıymetli madenlerin ithalatında kullanılabilecek ödeme yöntemlerine ilişkin düzenlemeler hayata geçirildi. Yeni düzenleme kapsamında hangi ödeme şekillerinin ithalatta kullanılabileceği netleştirildi.

Ödeme Seçenekleri Genişliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, “Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’da Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı” ile işlenmiş kıymetli madenlerin ithalatını farklı ödeme şekillerine göre düzenlemeye yetkili hale getirildi. Artık işlenmiş kıymetli madenler aşağıdaki ödeme yöntemleriyle ithal edilebilecek:

  • Peşin
  • Mal mukabili
  • Vadeli akreditifli
  • Kabul kredili
  • Vesaik mukabili
  • Bedelsiz

Altın İthalatına Özel Kısıtlama Getirildi

Ancak işlenmiş altının ithalatına özel bir sınırlama konuldu. Bu kapsamda, 31 Aralık 2026’ya kadar işlenmiş altın sadece şu üç yöntemle ithal edilebilecek:

  • Mal mukabili
  • Vadeli akreditifli
  • Kabul kredili

Bedelsiz İthalat Şartları Belirlenecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı, belirlediği usul ve esaslar doğrultusunda işlenmiş altının bedelsiz ödeme şekliyle ithalatına izin verebilecek. Ancak bu yetki, belirli koşullar altında uygulanacak.

Geçiş Dönemi Uygulaması

Düzenleme öncesinde bedeli yurt dışına transfer edilmiş işlenmiş altınlar için geçiş dönemi uygulaması getirildi. Bu bağlamda, gümrük beyannamesi 60 gün içinde tescil edilirse, ithalat işlemi tüm ödeme şekilleriyle gerçekleştirilebilecek.

Yeni tebliğ yarın itibarıyla yürürlüğe girecek ve uygulama resmen başlayacak.

Related Posts

Bakan Şimşek’ten Londra’da anlamlı açıklama: Türk Lirası’nda kararlı hareket

Londra’da temaslarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Lirası’ndaki oynaklığın önemli ölçüde azaldığını açıkladı. Kararlı bir şekilde değer kaybeden Türk Lirası verileri bakanı doğrularken Londra’da bakan tarafından sarf edilen sözler mevcut kadro ile Türk ekonomisinin geleceğine yönelik endişeleri daha da arttı.

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …

Altın alımıyla ilgili önemli değişiklik!

İşlenmiş kıymetli madenlerin farklı ödeme yöntemleriyle ithalatına ilişkin yeni esaslar belirlendi. Konuya dair değişiklik içeren Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. BAKANLIĞA YENİ YETKİ “Türk Parası Kıymetini Koruma …

Biraya zam geldi: Bir tanesi 117 lira oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV oranlarının güncellenmesiyle, alkol ürünlerinde yeni zamlar arka arkaya gelmeye devam ediyor. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, iki büyük …

Borçlular dikkat: Resmi Gazete’de yayımlandı o tutar yükseldi!

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinde teminatsız ödeme tutarı artırıldı. Yeni düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Kamu kurumları da bu değişikliğe uyacak.