Bayburt’ta ihracata dayalı üretim yapılan doğal taş fabrikasının çatısına kurulan güneş panelleri işletme maliyetlerini düşürdü. 300 kilovat elektrik üretim kapasitesine sahip sistem sayesinde hem fabrikanın güç gereksinimi karşılanıyor hem de fazla elektrik satılarak gelir elde ediliyor.
Kentte 2017’de, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde, Valilik, Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile belediye tarafından “Doğal Taş Dalında Bilgi ve Teknolojiye Dayalı Üretim Modeli” projesi kapsamında kurulan doğal taş fabrikasında üretim devam ediyor.
Fabrika ihracat yapıyor
AA’nın haberine nazaran, Bayburt başta olmak üzere birçok vilayette çıkarılan doğal taşların işlendiği fabrikadan, Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika’daki birçok ülkeye doğal taş satışı gerçekleştiriliyor. Fabrikada 35 kişi istihdam ediliyor.
Fabrikaya 9 ay evvel güneş panelleri yerleştirildi
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansının (KUDAKA) dayanağıyla “Doğal Taşı Doğal Güç İle İşliyoruz” projesi kapsamında fabrikanın çatısına yaklaşık 9 ay evvel güneş panelleri yerleştirildi.
“Aylık 90 ile 100 bin lira ortasında da gelir sağlıyor”
Bayburt TSO Lideri Süleyman Seyhan, sistemin yararı ile ilgili de “Aylık masraflarımız, personel maaşları, elektrik ve doğalgaz maliyeti. Fabrikamızın aylık tükettiği elektrik meblağı yaklaşık 100-110 bin lira civarında. Bunu güneş güç sisteminden gelen dayanakla karşılıyoruz. Buna ilaveten aylık 90 ile 100 bin lira ortasında da gelir elde ediyoruz.” dedi.