Dünyanın en zorlu havalimanı: Oraya sadece 50 kişi inebiliyor

Himalaya’nın dar vadilerinde, 18 bin fit yüksekliğindeki zirvelerle çevrili olan Bhutan’ın Paro Uluslararası Havaalanı, ticari uçaklar için dünyanın en zorlu iniş alanlarından biri olarak biliniyor. Deniz seviyesinden 7382 feet yükseklikteki bu havaalanının konumu, onu uçuş operasyonları açısından oldukça zorlu hale getiriyor.

Paro’ya iniş yapacak pilotlar, sadece 7431 fit uzunluğundaki bir pistle hizalanmak için dik ve kıvrımlı bir rotayı takip etmek zorunda kalıyor. Aynı zamanda radar rehberliği eksik olduğundan, her iniş manuel olarak yani otopilot sistemleri kullanmadan gerçekleştirilmelidir. Bu nedenle, dünya çapında yalnızca 50 pilot, Paro’ya iniş yapabilme sertifikasına sahip. Havaalanı, pilotlardan yüksek beceri seviyeleri ve yerel coğrafya hakkında derin bilgi gerektiren “Kategori C” sınıfına sahip.

EN UFAK SAPMA BİLE CİDDİ RİSKLER DOĞURABİLİR

Uçuş rotasından en ufak bir sapmanın bile ciddi riskler doğurabileceği açıklanırken, hava durumu da bu zorluğu artıran faktörlerden biri. Genellikle uçuşlar, günün erken saatlerinde vadide gelişebilecek güçlü rüzgarlardan kaçınmak için öğleden önce yapılır. Ayrıca, görüş mesafesinin sınırlı olması ve radar altyapısının olmaması nedeniyle öğleden sonra ve gece uçuşları kısıtlıdır. Ancak tüm bu zorluklara rağmen, Paro Havaalanı, Bhutan’ın seyahate yönelik benzersiz yaklaşımının bir sembolü haline gelmiş durumda. 

Related Posts

Antalya açıklarında 3.8 büyüklüğünde deprem

Marmara Denizi’nin ardından Akdeniz de 3.8 büyüklüğünde depremle sallandı.

Otomobiller kavşakta çarpıştı; 5 kişi yaralandı

Edirne’de, kavşakta iki otomobilin çarpıştığı kazada 5 kişi yaralandı.

Sakarya’daki fabrikada çıkan yangın söndürüldü

Sakarya’nın Karasu ilçesi Adatepe Mahallesi’nde fındık kırım fabrikasında çıkan, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle 2,5 saatte kontrol altına yangın, havadan görüntülendi.

Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özsoy, “2025 yılı yaş çay fiyatı 35 lira olmalıdır”

Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özsoy, “2025 yılı yaş çay fiyatı 35 lira olmalıdır. Yaptığımız maliyet hesaplamasında işçilik hariç yaklaşık 19 lira, işçiliği içerisine koyduğunuzda, 29 liralık bir maliyet var. Buna da her işletme de olduğu gibi yüzde 20 kar koyduğumuzda 35 lira fiyat yapıyor. Bu, çay üreticisinin hakkı olan bedeldir, bunun ödenmesini istiyoruz” dedi.

New York Times yazarı Friedman: Bu İsrail hükümeti bizim müttefikimiz değil

New York Times yazarı Friedman: Bu İsrail hükümeti bizim müttefikimiz değil

Son Dakika… PKK’nin fesih kongresi: DEM Parti’den 8 maddelik açıklama

Son dakika haberi… Terör örgütü PKK’nin 12. Kongresi’ni 5-7 Mayıs tarihleri arasında topladığını açıklamasının ardından DEM Parti’den 8 maddelik bir açıklama geldi.