Dünyanın ilk bilgisayar virüsü: ‘Creeper’ın ortaya çıkışı

ARPANET ve İlk Virüs: Creeper

1969 yılında, internetin öncüsü olan deneysel bir bilgisayar ağı olan ARPANET kuruldu. Bu ağ, bilgisayarlar arasında özel bir telefon bağlantısına gerek kalmadan uzun mesafeli iletişim sağlamayı amaçlıyordu. Bunun için, verileri bölüp gönderme yöntemi olan paket anahtarlama kullanıldı. ARPANET’in ilk kullanıcıları genellikle bilgisayar bilimcileriydi.

1971 yılında, birbirine bağlı teletype bilgisayar ekranlarında “Ben sürüngenim, yakalayabilirsen yakala!” şeklinde bir mesaj belirdi. Bu mesaj, kullanıcılar arasında büyük bir şaşkınlık yarattı. Fakat o zamanların kullanıcıları, aslında ilk bilgisayar virüsü olan Creeper’ın kurbanlarıydı.

Bu gizemli mesajın kaynağı, bir hacker değil, Bold, Beranek ve Newman (şimdiki adıyla Raytheon BBN Technologies) firmasında çalışan araştırmacı Bob Thomas’tı. Thomas, Creeper adını verdiği deneysel bir program yaratmıştı. Creeper, kendini kopyalayabilen ve diğer sistemlere yayılabilen bir solucan tipi bilgisayar virüsüydü. Hedefi, ARPANET’e bağlı Digital Equipment Corporation (DEC) bilgisayarlarıydı.

Ancak Creeper, günümüzdeki kötü amaçlı yazılımlardan farklıydı. Yapabildiği tek şey ekranda esrarengiz bir mesaj göstermekti. Dosyalara zarar vermiyor, veri çalmıyor veya sistemleri çökertmiyordu. Thomas, bu programı bilimsel bir merakla ve kendini kopyalayan bir programın mümkün olduğunu göstermek amacıyla geliştirmişti. Programın adını da, o dönemde popüler olan çizgi film “Scooby-Doo”daki ürpertici bir karakter olan Creeper’dan esinlenerek koymuştu.

Elk Cloner: İlk Kişisel Bilgisayar Virüsü

Creeper, araştırmacılar arasında sınırlı kaldı, fakat onu takip eden virüsler çok daha yaygın hale geldi. Bunlardan biri olan Elk Cloner, “doğada” keşfedilen ilk kişisel bilgisayar virüsü olarak kayıtlara geçti. 1982 yılında, 15 yaşındaki lise öğrencisi Richard Skrenta tarafından yazılan bu virüs, Apple II bilgisayarlara bulaşan bir önyükleme sektörü virüsüydü.

Elk Cloner, o dönemin en gelişmiş depolama teknolojisi olan disketler aracılığıyla yayıldı ve ilk büyük bilgisayar virüsü salgınına dönüştü. Bilerek zararlı olmasa da, bazı disklere zarar verdi ve enfekte bilgisayarlarda her 50 açılışta kullanıcıları şu şiiri göstererek rahatsız etti:

  • ELK CLONER:
  • Kişiliği Olan Program
  • Tüm disklerine bulaşacak,
  • Çiplerine sızacak,
  • Evet, bu CLONER!
  • Yapışacak sana bir tutkal gibi,
  • RAM’ini değiştirecek,
  • CLONER’ı gönderin!

Related Posts

Spotify dinleme sayacını geri getiriyor

Spotify geçtiğimiz hafta tüm podcast’lerde dinlenme sayılarını herkese açık hale getireceğini duyurdu. Şirket bu hamleyi “yeni dinleyicileri cezbetme” amacıyla açıkladı. Ancak içerik üreticilerinin tepkisi gecikmedi. Eleştirilerin merkezinde, bu …

10 yıldır ilk kez oluyor: Google’dan anlamsız değişiklik

Teknoloji devi Google, 10 yıl aradan sonra ilk kez ikonik “G” logosunda değişikliğe gitti. Ancak bu görsel güncelleme, kullanıcılar arasında büyük bir fark yaratmak bir yana, neredeyse fark edilmedi bile.

Yapay zeka asistanı Gemini’ye doğrudan erişim genişletildi

Samsung, Galaxy A Serisi’nin bazı modellerinde, tek tuşla Google’ın yapay zeka (A) destekli asistanı Gemini’ye doğrudan erişimi genişletti.

Peynir, sıcak iklimin kurbanı oldu

Aşırı sıcaklar ve kuraklık, otla beslenen süt ineklerinin rasyonlarını mısır ağırlıklı yemlere yöneltirken; ortaya çıkan süt ve Cantal peyniri örneklerinde omega-3 kaybı, sertlik artışı ve aroma zayıflaması gözlemlendi.

Yapay zekaya göre Anneler Günü’nde annenize en az bir kez vermeniz gereken hediye!

Yapay zeka analizleri, bu yıl Anneler Günü’nde en anlamlı hediyenin, alıcısına özel olarak tasarlanmış ve duygusal emek barındıran armağanlar olduğunu gösteriyor.

Dünya İnsansı Robot Oyunları, Pekin’de düzenlenecek

Çin’in ev sahipliğinde düzenlenecek 2025 Dünya İnsansı Robot Oyunları’nın ağustos ayında Pekin’de düzenleneceği bildirildi.