EİB’den Mart’ta 1,6 milyar dolarlık ihracat




Ege İhracat Raporu – İzmir Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başı Çekiyor

Ege İhracat Raporu – İzmir Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başı Çekiyor

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, 248 milyon dolarlık ihracata imza atarak yüzde 6 artış elde etti ve zirvedeki yerini korudu. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ise 135 milyon dolarlık döviz getirisiyle ikinci sırayı aldı. Üçüncü sırada ise Ege Maden İhracatçıları Birliği yer aldı ve 120 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, Mart ayında ihracatını yüzde 47 artışla 46 milyon dolara çıkararak en fazla artış gösteren sektör oldu. Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği 103 milyon dolarlık ihracatla, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ise 98 milyon dolarlık ihracatla sıralamada yer aldı.

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yüzde 25 artışla 95 milyon dolarlık, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ise yüzde 5 artışla 95 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ise 73 milyon dolarlık ihracat rakamıyla kendine yer buldu.

Ege Tütün İhracatçıları Birliği ihracatını 58 milyon dolara, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ise 36 milyon dolara taşıdı. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği ise 14 milyon dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırdı.

TÜRKİYE EKONOMİSİNİN REKABET GÜCÜNE YÖNELİK CİDDİ SİNYALLER GELİYOR

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, küresel ticaret dinamiklerindeki gelişmelerin Türkiye’nin ihracat performansını doğrudan etkilediğini belirtti. Eskinazi, yapılan açıklamalarında ABD Başkanı Trump’ın politikalarının uzun vadede baskı oluşturabileceği uyarısında bulundu. Sektörlerdeki kan kaybının artık daha belirgin hale geldiğini ifade etti.

Hazır giyim ve tarım sektörlerindeki yapısal kırılmalar hakkında konuşan Eskinazi, sektörlerin yaşadığı zorlukları detaylı bir şekilde analiz etti. Yüksek enerji ve hammadde maliyetleri, artan işçilik giderleri ve daralan ihracat pazarları sektörler üzerinde olumsuz etkilere neden olmakta. Bu sorunların geçici çözümlerle üstesinden gelmenin zor olduğunu vurguladı.


Related Posts

Pakistan ekonomisinde savaş endişesi

Pakistan Borsası’nın referans endeksi KSE 100, Perşembe günü 103.000 puana kadar geriledi. Yaşanan bu düşüşün ardından işlemler geçici olarak durduruldu. Bu, geçen ay 120.000 ile rekor kıran endekste yüzde 16’lık bir düşüş anlamına geliyor …

Dış talepte duraklama: Türkiye imalat ihracat endeksinde düşüş!

Nisan ayı itibarıyla Türkiye imalat sektörünün ihracat iklimi, dış talep koşullarındaki ılımlı iyileşmeye işaret ediyor. Ancak bazı pazarlarda üretim daralırken, Orta Doğu bölgesi ekonomik büyüme açısından öne çıkıyor.

Avrupa borsaları İspanya hariç pozitif seyrediyor – 8 Mayıs 2025

Avrupa borsalarında, ABD’nin ticaret müzakerelerine ilişkin olumlu gelişmeler yatırımcıların risk iştahını artırırken, İspanya hariç pozitif seyir izleniyor.

Türk mobilya devi rekor fiyatı satıldı. Onların alacağını kimse tahmin etmiyordu. FETÖ bağlantısı ortaya çıkmıştı

Türkiye mobilya sektörünün öncü markalarından Bellona, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından gerçekleştirilen ihaleyle yeni sahiplerine kavuştu. 6 Nisan’da İstanbul Esentepe’deki TMSF binasında düzenlenen ihalede, Bellona Mobilya Sanayi ve …

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez: ‘Meyve sebze fiyatları bu sene gıda arz açığı nedeniyle daha da yüksek olacak’

ZMO Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın geçen ay yaşanan zirai don olaylarının hasar tespit çalışmalarını hala açıklamadığına dikkat çekerek, “Yüzde 100’e varan hasarda eğer bu yıl çiftçinin cebine hiçbir gelir girmeyecekse ve yaptığı harcamaların karşılığını bile alamıyorsa bu önümüzdeki yılda hepimizin tüketmesi gereken sebze ve meyveler için çok ciddi sorunlara yol açacaktır. Meyve fiyatları zaten yüksekti, bu sene gıda arz açığı nedeniyle daha da yüksek olacak. İhracat kalemlerimizde düşüş olacak” dedi.

Erken emeklilik uygulaması değişti! SGK liste yayınladı: Bu meslek gruplarında çalışanlar dikkat

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayınlanan 98 sayfalık yeni düzenleme ile birçok meslek grubunun yıpranma payı, yani fiili hizmet süresi zammı hakkı kaldırıldı. Nisan 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek uygulama ile erken emeklilik imkanı sunan sistem birçok çalışan için devre dışı kaldı. Peki yıpranma payı kaldırılan meslekler hangileri? İşte detaylar… 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir