Gazetecilik meslek örgütlerinden ortak açıklama: 10 Ocak’ları mücadelemizle elde edeceğimiz haklarımızla kutlayacağımıza inancımız tam!

“`html

Gazetecilik Örgütlerinden 10 Ocak’a Özel Ortak Basın Açıklaması

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde, çeşitli gazetecilik meslek örgütleri ortak bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Zorlu koşullara rağmen mesleğimiz ayakta duruyor. Bu, halkın haber alma hakkını savunan ve mesleğine sadık gazetecilerimiz sayesinde mümkün olmaktadır. 10 Ocak’ları artık güvencesizlik, sansür, gözaltı ve yoksulluk gibi olumsuz kelimelerle değil, elde edeceğimiz haklarımız ve mücadelelerimizle kutlayacağımıza olan inancımız tamdır.”

Avrupa Gazeteciler Birliği, Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği gibi toplamda 14 meslek örgütü, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle iş birliği içerisinde ortak bir açıklama gerçekleştirdi.

Açıklama, Mülkiyeliler Birliği’nde yapıldı ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Kıvanç El tarafından okundu. El, düşüncelerini şu sözlerle ifade etti: “İş Kanunu’nun kabulünün yıl dönümünü bayram gibi kutlayabilmek için dayanışmamızı büyüteceğiz.” El, gazeteciliğin Türkiye’de emek yoğun ve sömürüye en maruz mesleklerden biri olduğunun altını çizdi. Gazetecilerin çalışma koşullarına iyileştirme taleplerinin de yer aldığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Ülkemizde yıllardır gazetecilerin haklarını zayıflatan düzenlemeler gerçekleştirilmektedir. Medya üst düzeyde kontrol altına alınmış ve bağımsız gazetecilik önündeki engeller artmaktadır. Güvencesiz çalışan meslektaşlarımız gözaltına alma, tutuklama ve ev hapsi gibi tehditlerle karşı karşıya kalmaktadır.”

“Gazeteciler, dayanışma ile haklarını kazanma gücüne sahiptir”

Anayasa’da yer alan ‘Basın hürdür, sansür edilemez’ ifadesinin yalnızca kağıt üzerinde kalması durumu gün geçtikçe yaygınlaşmakta, otosansür ve daha ağır baskılar mesleğimizi tehdit eder hale gelmektedir. Aynı zamanda birçok yerel gazete kapanmakta, ulusal haber siteleri ve medya kuruluşları küçülme yoluna gitmektedir. Yıllardır bu ortamda çalışan gazeteciler için 10 Ocak, dayanışma ve emek mücadelesinin simgesi haline gelmiştir. 10 Ocak’ların amacının özlük haklarımızın iyileştirilmesi ve dayanışma ruhu ile birlikte haklarımızı kazanmak olduğu bilincindeyiz.”

“Deklarasyonumuz ile ifade ettiğimiz taleplerimiz açık ve nettir”

Saygıyla andığımız 10 Ocak ruhu, bu kez basın meslek örgütlerinin bir araya gelmesiyle, Gazetecilik Hak ve Özgürlükler Deklarasyonu metninin oluşturulmasıyla yeniden canlanmıştır. Bu deklarasyonla dile getirdiğimiz taleplerimiz oldukça nettir. Sendikasız ve güvencesiz şekilde çalışan yüzlerce gazeteci için bugün yeni bir 10 Ocak olmalı.

“10 Ocak’ın bayram olarak kutlanması için gereken adımlar bellidir”

Mesleğimiz tüm zorluklarına rağmen ayakta kalmaktadır. Bu, halkın haber alma hakkını destekleyen ve mesleğine bağlı gazetecilerin özverisi ile mümkündür. 10 Ocak artık yalnızca mücadele günü değil, bayram olarak kutlamak için gereken formül oldukça açıktır. Basın meslek örgütleri olarak, dayanışmamızı artırarak basın ve ifade özgürlüğü mücadelesini her platformda büyütme zamanıdır.

“Siyaset ve sermaye gazeteciliği tehdit ediyor”

Gazetecilik bu süreçte maalesef siyaset ve sermaye güçleri tarafından tehdit altındadır. Eğer ifade özgürlüğü ve özlük haklarımızı korumak istiyorsak, bu ancak örgütlü bir mücadele ve dayanışma ile mümkün olacaktır. Artık 10 Ocak’ları güvencesizlik ve sansür gibi olumsuz kavramlarla değil, mücadelemizle elde ettiğimiz haklarımızla kutlayacağız.

“Basın İş Kanunu’nun Genel İş Kanunu ile birleştirilmesi durdurulmalıdır”

Açıklama sonucunda gazetecilerin çalışma koşullarına yönelik özellik arz eden talepler ise şu şekilde sıralandı:

  • Çalışma koşullarımız güvence altına alınmalı, işsizlik baskısı sona ermelidir.
  • Yıpranma hakkımız yeniden düzenlenmelidir.
  • Mesleki gerekçelerle haklı fesih hakkımız uygulanmalı, istifa durumunda kıdem tazminatımız güvence altına alınmalıdır.
  • Basın İş Kanunu’nun Genel İş Kanunu ile birleştirilmesi girişiminden vazgeçilmelidir.
  • Aylık ücretlerimizin peşin ödenmesi sağlanmalı ve yasal güvence ile haftalık çalışma süresi 40 saat olmalıdır.
  • Ödenmeyen fazla mesailerimize faiz eklenmelidir.
  • Kadın gazetecilerin istihdamı teşvik edilmeli, hamilelik ve doğum dolayısıyla işten çıkarılmaları yasaklanmalıdır.
  • Doğum sonrası ücretli izin ve emzirme dönemine dair SGK prim desteği taleplerimiz yasal düzenleme ile güvence altına alınmalıdır.

“Dijital mecralarda çalışan gazetecilerin de sendikalı olabilmesi için yasal düzenleme yapılmalı”

Foto muhabirlerinin ekipman alımlarında üç yıl boyunca vergi muafiyeti sağlanmalıdır. Ayrıca, dijital mecralarda faaliyet gösteren gazetecilerin sendikalaşma hakları için yasal düzenlemelere ihtiyaç vardır. Serbest çalışan gazetecilerin basın kartı alabilme koşulları ve bu kartın getirdiği özlük haklarından yararlanma süreçleri kolaylaştırılmalıdır.

CHP Ankara Milletvekili Okan Konuralp ve İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşçı, gazetecilik meslek örgütlerinin açıklamasını desteklediklerini bildirdi. Ortak açıklamanın ardından cezaevindeki gazetecilere dayanışma amaçlı mektup gönderildi. (ANKA)

“`

Related Posts

Erkan Baş’tan ‘Basel’ tepkisi: Memlekette birisi için ‘Gebersin’ dendiğinde akla sadece Erdoğan’ın geleceğini düşünmek nasıl bir aklın ürünü?

TİP lideri Erkan Baş, ‘Basel’ lakaplı TİP üyesi Bekir Aslan’ın yaptığı paylaşım sonucunda tutuklanmasına ilişkin “Memlekette birisi birisi için ‘Gebersin’ dediğinde akla sadece Tayyip Erdoğan’ın geleceğini düşünmek nasıl bir aklın ürünüdür? ‘Bu ülkede Netanyahu’ya da laf ettirmem’ diyorsanız Allah belanızı versin. Herkes sadece Tayyip Erdoğan’ı sevmemek zorunda değil” dedi.

Tekne alabora oldu: Beş kişi denize düştü

Edinilen bilgiye göre, İncesu sahilinden denize açılan 5 kişinin bulunduğu küçük tekne, henüz belirlenemeyen bir nedenle alabora oldu. İhbar üzerine bölgeye Samsun Emniyet Müdürlüğü Deniz Polisleri ile Sahil Güvenlik ekipleri sevk edildi. Teknede …

Uçak motoruna kendini attı, yolcular o anları anlattı

İtalya’nın Bergamo Havalimanı’nda inanılması güç bir olay yaşandı. Biletsiz bir şekilde havalimanına giren bir kişi, aprona koşarak hareket halindeki yolcu uçağının motoruna atladı ve hayatını kaybetti. Olaya tanıklık eden yolcular, o anları anlattı…

Mahmut Arıkan, kürsüye gelin ve damat mankeniyle çıktı: ‘Gençlerimiz seviyor ama evlenemiyor’

Meclis’te Saadet Partisi Grup Toplantısı’nın düzenlendiği salon ilginç anlara sahne oldu. Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, toplantıdaki konuşması sırasında, evlenmek isteyen gençlerin yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek için kürsünün iki yanına gelinlik ve damatlık giydirilmiş cansız mankenler yerleştirdi.

Azerbaycan Başbakanı Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan, yarın Abu Dabi’de bir araya gelecek

Azerbaycan Başbakanı Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan, yarın Abu Dabi’de bir araya gelecek

Emekli maaşlarında ATM zorunlu oldu

Almanya’da emekli maaşları ile ilgili önemli bir değişikliğe gidildi. Söz konusu değişiklikte banka hesabı ve ATM zorunlu oldu.