İlk kez laboratuvarda üretildi… Ağrı tedavisinde devrim niteliğinde adım

Yapay Sinir Devreleriyle Ağrı Tedavisinde Devrim!

Psikiyatri ve davranış bilimleri alanında öğretim üyesi Sergiu Pasca liderliğindeki ekip, “duyusal assembloid” adını verdikleri minyatür bir sistem geliştirdi. Bu sistem, vücudun derisinden beyne kadar uzanan karmaşık ağrı iletim yolunu taklit ediyor.

Araştırmacılar, bu yapay sistemde elektriksel sinyallerin sinir yolu boyunca ilerlediğine ilk kez tanık oldu. Bu da acı hissinin nasıl iletildiğini doğrudan gözlemleme fırsatı sundu.

Pasca, “Artık bu yolu invazif olmayan bir şekilde modelleyebiliyoruz” diyerek bu yöntemin hayvanlar üzerinde acı verici deneyler yapılmadan da sinir devrelerinin anlaşılmasını sağladığını vurguladı.

Yapay olarak üretilen devreler herhangi bir acı hissetmese de, insan beyninde acı deneyimini oluşturan sinyalleri başarılı bir şekilde iletebiliyor. Bu sistemle, kişiselleştirilmiş tedaviler geliştirmenin ve yeni ağrı kesicilerin test edilmesinin önü açılıyor.

Ayrıca bu model, sinir yaralanmalarının incelenmesine olanak tanırken, bazı insanların neden kronik ağrı yaşadığını anlamaya da yardımcı olabilir.

Çalışmada yer almayan Dr. Vivianne Tawfik, “Ağrı muazzam bir sağlık sorunu. Elimizde hiçbir çözüm kalmadığında hastalarla yüzleşmek çok zor,” diyerek bu çalışmanın ne kadar önemli bir boşluğu doldurabileceğine dikkat çekti.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Her 6 çiftten biri bu sorunu yaşıyor: Uzmanından ‘erkek faktörü’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, kısırlığın yalnızca kadın kaynaklı olmadığını vurgulayarak, infertilite vakalarının yüzde 40’ında erkek faktörünün etkili olduğunu belirtti.

Diş beyazlatmada doğru bilinen yanlışlar

Dr. Jale Demir, hastanın diş beyazlatma nedenin biri de sigarayı bırakmak için motivasyon kazanma isteği olduğunu vurgulayarak, diş beyazlatmanın sadece estetik görünüş değil, bir tedavi olarak bilinmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kalbinizin gerçek yaşını hesaplayan araç geliştirildi

İngiltere’de bilim insanları, kalbin “işlevsel yaşını” hesaplayabilen yeni bir araç geliştirdi. Bu araç sayesinde bireyler, kalplerinin gerçek yaşına kıyasla ne kadar yaşlandığını öğrenebiliyor. Geliştirilen sistem, kalp hastalıkları riski taşıyan bireylerde erken teşhis ve önlem amacıyla kullanılabilecek.

Takviyelere ‘kurul’

Son yıllarda peynir ekmek gibi satılan ve insanlar üzerinde giderek bağımlılık oluşturmaya başlayan takviye edici ilaç ve gıdaların piyasaya sunulmasından kişilerce nasıl kullanılacağına değin kurul onayı geliyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ya da …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir