Kalbinizin gerçek yaşını hesaplayan araç geliştirildi

Obezite ve Diyabet Kalbi Hızlandırıyor: Çalışmaya Göre Kalp Yaşı Kronolojik Yaştan Farklı

Doğu Anglia Üniversitesi öncülüğünde gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, İngiltere, İspanya ve Singapur’dan gelen 557 katılımcının verileri incelendi. Araştırmada, 336 katılımcının obezite, diyabet veya yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarına sahip olduğu belirlendi.

Bilim insanları, katılımcılardan alınan manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taramalarıyla kalp odacıklarının büyüklüğü ve kan pompalama kapasitesi gibi ölçümleri gerçekleştirdi. Bu verilere dayanarak, katılımcıların kalp “işlevsel yaşları” hesaplandı ve kronolojik yaşlarıyla karşılaştırıldı.

Avrupa Kalp Dergisi’nde yayımlanan araştırmaya göre, sağlık riski taşıyan bireylerin kalp yaşlarının, biyolojik yaşlarından ortalama olarak 4,6 yıl daha fazla olduğu gözlemlendi. Özellikle obezite durumunda ise bu farkın çok daha fazla olabileceği belirtildi.

Araştırmanın başındaki kardiyolog Dr. Pankaj Garg, özellikle diyabet ve obezitenin kalpte hızlı yaşlanmaya neden olduğunu vurgulayarak, “Bu sağlık sorunlarına sahip kişilerin kalpleri, bazen onlarca yıl daha yaşlı görünebiliyor” dedi.

Ancak, araştırma belirli sınırlamalara da işaret ediyor. Örneğin, katılımcıların bu sağlık sorunlarını ne kadar süredir yaşadığına dair bilgiler dikkate alınmadı ve çalışmanın sonuçları, ileri yaş grubundaki bireylerle sınırlı olduğundan genelleştirilemeyebilir.

Araştırma ekibinin küçük olması ve modelin farklı gruplar üzerinde test edilmesi gerekliliği belirtildi. Bu nedenle, geliştirilen aracın geçerliliğini kanıtlamak için daha kapsamlı çalışmalar yapılması gerektiği vurgulandı.

Yine de araştırmacılar, bu aracın doktorların danışmanlık süreçlerinde etkili bir şekilde kullanılabileceğine inanıyor. Dr. Garg, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizin kalp yaşlanma sürecini yavaşlatabileceğini belirterek, “Bu sistem, kalp hastalıklarına karşı mücadelede insanlara yardımcı olabilir” diye konuştu.

Related Posts

“A4 Challenge” akımına dikkat: Çocukların benlik algılarında kalıcı izler bırakabilir!

“A4 Challenge” akımına dikkat: Çocukların benlik algılarında kalıcı izler bırakabilir!

Mounjaro ve Wegovy: Kilo verme ilaçlarının hangisi daha etkili?

Mounjaro ve Wegovy: Kilo verme ilaçlarının hangisi daha etkili?

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Her 6 çiftten biri bu sorunu yaşıyor: Uzmanından ‘erkek faktörü’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, kısırlığın yalnızca kadın kaynaklı olmadığını vurgulayarak, infertilite vakalarının yüzde 40’ında erkek faktörünün etkili olduğunu belirtti.

Diş beyazlatmada doğru bilinen yanlışlar

Dr. Jale Demir, hastanın diş beyazlatma nedenin biri de sigarayı bırakmak için motivasyon kazanma isteği olduğunu vurgulayarak, diş beyazlatmanın sadece estetik görünüş değil, bir tedavi olarak bilinmesi gerektiğinin altını çizdi.