Küresel piyasalar satış baskısı sonrası toparlanma eğiliminde

“`html

Küresel Piyasalarda Tarife Müzakereleri İyimserliği Artırdı

Küresel piyasalarda, tarife anlaşmazlıkları sonrası yaşanan satış baskılarının ardından, müzakere iyimserliği ile birlikte karışık bir seyir gözlemleniyor.

ABD’nin korumacı ticaret politikaları, piyasalarda hala önemli bir gündem maddesi olarak öne çıkarken, ABD Başkanı Donald Trump’ın tarife adımları küresel belirsizlikleri artırmaya devam ediyor.

Birçok ülke, ABD ile devam eden müzakerelere dair heyetler göndereceğini açıklarken, bu gelişmeler pay piyasalarında risk algısını bir nebze azaltıyor.

Trump, müzakerelerin tarifelerin kalıcı mı yoksa geçici mi olduğu ile ilgili soruya verdiği yanıtta, “Tarifeler kalıcı hale gelebilir, ancak müzakereler de devam edebilir. Bizim için önemli olan, ihtiyaç duyduğumuz şeyleri elde etmek.” şeklinde yanıt verdi.

Çin’in açıkladığı karşılıklı gümrük vergilerini geri çekmemesi durumunda, Trump ülkeye ek yüzde 50 tarife uygulayacaklarını da hatırlattı.

Trump ayrıca, Japonya Başbakanı İşiba Şigeru ile verimli bir görüşme yaptıklarını belirterek, Japonya’ya ABD ürünlerine daha fazla açılmaları gerektiğini vurguladığını aktardı.

Başkan, Japonya’nın ABD’ye neredeyse hiç otomobil satmadığını, ancak bu ülkenin kendi otomobillerini ABD’ye ihraç ettiğini ifade ederek, Japonya’nın ABD tarım ürünlerini almaması konusundaki endişesini dile getirdi.

Analistler, Trump’ın tarifelerle ilgili daha ılımlı bir yaklaşım sergileyebileceği yönündeki açıklamalarının yatırımcılar arasında dikkat çektiğini ifade ederken, gelecekteki müzakerelerde karşılıklı tarifelerin oranlarının esnetilebileceğini belirtiyorlar.

Tarife ile ilgili gelişmelerin yanı sıra, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin açıklamaları da yakından takip ediliyor. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Adriana Kugler, enflasyonun kontrol altında tutulması gerektiğine dikkat çekti.

ABD’de perşembe günü açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri ile cuma günü açıklanacak Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerinin, ülke ekonomisine dair önemli bilgiler sunacağı ifade ediliyor.

Dün, artan risk algısı ve tarifelerin oluşturduğu belirsizlikle birlikte, para piyasalarında Fed’in faiz indirimine yönelik beklentiler değişim gösterirken, piyasa uzmanları yazın başında bir faiz indiriminin olacağını tahmin ediyor.

Tahvil faizlerinde görülen dalgalanmalar sonrasında, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi şu an için %4,15 seviyelerinde, dolar endeksi ise %0,5’lik bir düşüşle 102,9 seviyelerinde işlem görüyor.

Altının ons fiyatı %1,8’lik bir düşüşle 2.982 dolardan kapanırken, yeni günde %0,5 artışla 3.000 dolardan alıcı buluyor.

Brent petrolün varil fiyatı ise %0,9 artışla 64,9 dolar seviyelerine ulaştı.

ABD endeks vadeli kontratları yeni bir güne pozitif başlangıç yaptı.

New York Borsası’nda ise, Nasdaq endeksi %0,10, S&P 500 endeksi %0,23 ve Dow Jones endeksi %0,91 düştü. Endeks vadeli kontratlar, yeni güne olumlu bir hava ile girdi.

Avrupa borsaları ise dün olumsuz bir seyir izlerken, ABD tarifeleri üzerine müzakerelerin gelişmeleri yakından izleniyor.

Dün açıklamalarda bulunan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ABD ile ticaret tarifelerini müzakere etmeyi arzuladıklarını, aksi bir durumda gerekli karşı tedbirleri uygulamaya alacaklarını belirtti.

AB’nin ticaret sorunlarını çözmek için müzakerelere hazır olduğunun altını çizen von der Leyen, ABD’ye endüstriyel mallar için “sıfıra sıfır” tarifeler önerdiklerini kaydetti. Von der Leyen, Avrupa’nın her zaman adil bir anlaşmaya hazır olduğunu da ekledi.

Karşı tedbirlerle yanıt vermeye hazır olduklarını belirten von der Leyen, AB’nin ticaretin yeniden yönlendirilmesiyle dolaylı etkilere karşı kendisini koruyacağını ifade etti.

AB Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Maros Sefcovic de ABD’ye yönelik alınan tarifeleri müzakere etme isteğinde bulunduklarını duyurdu. Sefcovic, “Amerikalı ortaklarımız hazır olduğunda müzakere masasında yer almaya hazırız.” dedi.

Analistler, AB’nin müzakere odaklı tavrının ticaret savaşlarının şiddetli hale gelme riskini azalttığını ve bu durumun yatırımcıların dikkatini çektiğini belirtiyor.

Dün, Avrupa borsalarında önemli düşüşler yaşanırken, Almanya DAX 40 %4,13, Fransa CAC 40 %4,78, İngiltere FTSE 100 %4,38 ve İtalya FTSE MIB 30 %5,18 oranında geriledi.

Avrupa’daki endeks vadeli kontratlar, yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Asya borsaları ise önceki günkü satış baskısının ardından bugün pozitif bir trend sergiliyor. Tarife müzakerelerine dair iyimser beklentiler risk iştahını artırıyor.

ABD Başkanı Trump ve Japonya Başbakanı İşiba’nın görüşmesi sonrası tarife müzakerelerine dair olumlu sinyaller, Japonya’daki borsa artışlarını beraberinde getiriyor.

Ayrıca, Güney Kore’de devlet başkanlığına vekalet eden Başbakan Han Duck-so, Ticaret Bakanını müzakereler için en kısa zamanda ABD’ye göndereceklerini açıkladı.

Tarife konusundaki uzlaşmacı politikalar, ticaret savaşları risklerini azaltma potansiyeli taşıyor.

Bugün açıklanan verilere göre, Japonya’nın cari işlemler dengesi şubat ayında 4 trilyon 61 milyar yen fazla verirken, dış ticaret fazlası 713 milyar yen olarak kaydedildi.

Tüm bu gelişmelerle birlikte, Japonya’nın Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın %5,1, Güney Kore’nin Kospi endeksi %0,1, Hong Kong’un Hang Seng endeksi %0,6 ve Çin’in Şanghay bileşik endeksi %0,5 oranında değer kazandı.

Yurt içinde, alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, küresel endekslerden olumlu bir performans sergileyerek günü %0,29 değer kazanarak 9.407,17 puandan tamamladı.

Dolar/TL, dün yatay bir seyir izleyerek 37,9890’dan kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında önceki kapanışının %0,1 üzerinde 38,0050 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, yurt içinde finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları ve hazine nakit dengesinin takip edileceğini, yurt dışında ise veri gündeminin sakin geçtiğini belirtiyorlar. Teknik açıdan BIST 100 endeksi için 9.500 ve 9.600 puanlarının direnç, 9.300 ve 9.200 seviyelerinin destek konumunda olduğu ifade ediliyor.

Piyasalarda bugün izlenecek veriler ise şöyle:

  • 10.00 Türkiye, mart ayı finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları
  • 17.30 Türkiye, mart ayı hazine nakit dengesi
Küresel Piyasalar
Reklamdır
Kaynak: AA / Mahmut Çil – Ekonomi

“`

Related Posts

KEMANKEŞ 1 hedef tanımıyor! Havadan sonra karada da tam isabet

Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği KEMANKEŞ 1 Yapay Zekâ Tabanlı Mini Seyir Füzesi’nin test süreci başarıyla devam ediyor. Geçen hafta Bayraktar AKINCI TİHA’dan yapılan atışlı testte havadaki hedefleri tam isabetle vuran KEMANKEŞ 1 bu kez de yer hedeflerini başarıyla imha etti.

AKP’li isim açıkladı: En düşük emekli maaşı resmen belli oldu!

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileri sonrası emekli maaşlarında düzenleme yapıldı. Yapılan zamla birlikte en düşük maaş yeniden belirlendi. AKP’nin açıklamasıyla detaylar netlik kazandı.

Makatına 144 bin Euro sakladı, çıkmayınca ameliyatlık oldu: Türkiye, Cezayirli kuyumcuya tazminat ödeyecek

Makatına 144 bin Euro sakladı, çıkmayınca ameliyatlık oldu: Türkiye, Cezayirli kuyumcuya tazminat ödeyecek

Son dakika… ENAG haziran enflasyonunu açıkladı

Son dakika… Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) haziran ayına ilişkin E-TÜFE verilerini açıkladı. Buna göre haziran ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3,05 olurken yıllık bazda yüzde 68,68 olarak gerçekleşti.

AKP emekliye vermediği parayı köprü ve otoyol yapan müteahhitlere ödeyecek: İşte kanıtı

Temmuz ayı gelir gelmez zamlar sıralandı. Döviz kurlarındaki yüksek nedeniyle İstanbul’da köprü ve otoyollara örtülü zam geldi. Peki zamlar sonrası otoyol ve köprü ücretleri ne oldu? Hazine her araç için şirketlere ne kadar ödeyecek? İşte detaylar…

ASELSAN’dan dev anlaşma: Savunma Sanayiinde büyük adım!

ASELSAN, Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yaptığı açıklamada, yeni iş ilişkisini duyurdu. Açıklamada, “ASELSAN ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Yeni Nesil Ağ Tabanlı Askeri Haberleşme Sistemleri’nin …