Marcus Aurelius Heykeli Türkiye’ye Dönüyor

Türkiye’den kaçak kazılarla 1960’lı yıllarda yurt dışına kaçırılan ve yıllarca el değiştiren Marcus Aurelius heykeli iade ediliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığının yazılı açıklamasında, Roma İmparatoru Marcus Aurelius’un bir filozof olarak tasvir edildiği heykelin, 1960’lı yıllarda Burdur’daki Boubon Antik Kenti’nden kaçak kazılarla yurt dışına kaçırıldığı ve yıllarca el değiştirdiği belirtildi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Cleveland Sanat Müzesi koleksiyonunda bulunan Marcus Aurelius heykelinin, uzun süren bilimsel ve hukuki çalışmaların ardından Türkiye’ye iade edileceği bildirildi.

Milattan sonra 2. ve 3. yüzyıllara tarihlendirilen heykelin bu yıl yurda döneceği ifade edildi.

Heykelin Türkiye’ye iade edilme sürecinin anlatıldığı açıklamada, Cleveland Sanat Müzesinin, el koyma kararına karşı Ekim 2023’te mahkemeye başvurarak heykelin kökeninin kesin olmadığı yönünde itirazda bulunduğu ancak Türkiye’nin sunduğu veri ve analizlerle müzenin itirazlarının çürütüldüğü vurgulandı.

“Tarihi bir geri dönüş daha”

Marcus Aurelius heykelinin Türkiye’ye iadesine ilişkin Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.

“Tarihi bir geri dönüş daha” başlıklı açıklamasında Ersoy, “Antik çağın en nadide bronz eserlerinden biri olarak kabul edilen heykel, ait olduğu topraklara dönüyor. Bakanlığımız ile New York Manhattan Bölge Savcılığı ve Amerikan İç Güvenlik Soruşturmaları Birimi arasındaki güçlü işbirliği sayesinde, Marcus Aurelius heykeli uzun yıllar sonra Türkiye’ye iade ediliyor.” ifadelerini kullandı.

Bilimsel kanıtlar, titiz araştırmalar ve uluslararası hukuk mücadelesiyle bir eseri daha Türkiye’ye kavuşturmanın gururunu yaşadıklarına değinen Ersoy, açıklamasında şunları kaydetti:

“Kültürel mirasımıza sahip çıkmaya devam ediyoruz. Uluslararası iş birlikleriyle kaçırılan eserlerimizi tek tek geri alıyoruz. Bu süreçte emeği geçen tüm kurumlarımıza, uzmanlarımıza ve yetkililere teşekkür ediyorum. Tarih yerinde güzeldir, koruyacağız.”

Related Posts

AB Türkiye Raportörü Nacho Sanchez: Türkiye’nin AB üyelik yolu İmamoğlu’nun kaldığı Silivri’den geçiyor, Bayraktar’dan değil…

AB Türkiye Büyükelçisi Thomas Ossowski ve AB Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, AB Dış Politika Şefi Kaja Kallas Brüksel’de bir grup gazeteciyle bir araya gelerek Türkiye’nin vize serbestisi görüşmelerinden ve Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasına kadar pek çok konuda görüşünü bildirdi.

İmamoğlu: Son sözü bu büyük millet söyleyecek

CHP’nin tutuklu Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, Tekirdağ mitinginin ardından mesaj paylaştı.

2 yaşındaki Miraç bebekten acı haber

İstanbul Arnavutköy’de karşıdan karşıya geçen anne ve çocuğuna otomobil çarptı. Kazada ağır yaralanan 2 yaşındaki Miraç E., kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarında 5 Filistinli öldü

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda 5 Filistinli hayatını kaybetti.

Yanlış sınav giriş belgesi yüzünden sınava alınmadı

Sivas’ta Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) Alan Yeterlilik Testi (AYT) için Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne gelen bir aday, yanlış sınav giriş belgesini getirince görevliler tarafından sınava alınmadı. Bir öğrenci ise kapıların kapanmasına saniyeler kala koşarak yetişti.

ABD’nin İran’a saldırısında kullanıldı! İşte B-2 bombardıman uçağının özellikleri

ABD Başkanı Donald Trump, İran’da Fordo, Natanz ve İsfahan olmak üzere üç nükleer tesise hava saldırısı düzenlediklerini belirtti. Trump, İran’a saldırıda B-2 ağır bombardıman uçaklarının kullanıldığını vurguladı. Saldırı sonrası gözler B-2 bombardıman uçağının özelliklerine çevrildi. Dört motorlu B-2, nükleer veya konvansiyonel silahlarla donatılabiliyor, 40 bin poundluk yük kapasitesine ve havada yakıt ikmali ile sınırsız menzile sahip olduğu biliniyor.