Merkez Bankası Resmen Açıkladı: İşte 15 Gün Sonra Görülecek Dolar Kuru

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 4 yıl 4 aylık aranın ardından bu hafta itibarıyla net döviz pozisyonunda artıya geçti.

Dolar kurunda iki aydır süren yatay hareketlilik ilk kez bugün yaşanan yüzde 1.41 seviyelerindeki yükselişle bozulurken, yatırımcılar dolar/TL paritesinin bayram sonunda hangi seviyelerde hareket edeceğini merak ediyor. Bu soruya en somut yanıt, Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcıları Anketi’nden geldi.

50’si finansal sektör, 18’i reel sektör olmak üzere toplam 68 katılımcı ile gerçekleştirilen mülakatlar sonucunda hazırlanan raporda, Merkez Bankası’nın 27 Haziran tarihli PPK toplantısına ilişkin tahminlerin yanı sıra, ay sonu ve yıl sonunda görülmesi beklenen dolar kuruna ilişkin beklentiler yer aldı.

İŞTE 15 GÜN SONRA GÖRÜLECEK DOLAR KURU

Katılımcıların, “Bankalararası döviz piyasası ABD Dolar kuru beklentiniz nedir? (TL)” sorusuna verdiği yanıtlar ile derlenen ortalama sonuca göre, dolar/TL paritesinde ay sonuna kadar herhangi bir sert hareket beklenmiyor.

Ortak tahmin 30 Haziran 2024 tarihi itibarıyla dolar kurunun 32,6376 TL olacağı şeklinde gerçekleşirken, asıl şaşırtıcı sonuç yıl sonu beklenen dolar kuruna ilişkin gerçekleşti. 31 Mart seçimlerinin ardından dolar tarafında yaşanan yatay hareketlilik katılımcıların yıl sonuna dair beklentilerinde önemli bir kırılmaya neden olurken, geçtiğimiz aylarda 31 Aralık 2024 tarihi itibarıyla 40 liranın üzerinde olması beklenen dolar kuru, geçtiğimiz ay ilk olarak 38.7 lira seviyelerine inerken bu raporda ise 37,7463 TL oldu.

Net döviz pozisyonunda yaşanan iyileşme, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki tasfiye sürecinin yeniden canlanması gibi ekonomi yönetimini memnun eden adımların ardından dolar kuruna ilişkin tahminlerde ciddi bir iyileşme sağlanırken, bayram sonrası piyasalarda sürpriz bir kur artışının yaşanmaması halinde gelecek ayın raporlarıyla birlikte dolar/TL paritesindeki cari yıl sonu beklentisinin 35 TL seviyelerine çekilmesi muhtemel gözüküyor.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir