OPEC üyesi 8 ülke üretim artışı planını hızlandırdı

Suudi Arabistan ve Diğer OPEC+ Ülkeleri Piyasa Koşullarını Değerlendirdi

OPEC’ten gelen bir açıklamaya göre, Suudi Arabistan, Rusya, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Kazakistan, Cezayir ve Umman dahil olmak üzere 8 OPEC+ ülkesi, piyasa koşullarını değerlendirmek üzere çevrim içi bir toplantı gerçekleştirdi.

Açıklamada, düşük petrol stoklarının sağlıklı piyasa dinamiklerini yansıttığı vurgulanarak, grup üretim artışının 5 Aralık 2024’te alınan bir karara dayandığı belirtildi.

Bu çerçevede, bahsi geçen ülkeler, 1 Nisan itibarıyla daha önce uyguladıkları günlük 2,2 milyon varillik gönüllü kesintilerini kademeli ve esnek bir şekilde sonlandırarak, haziranda önceki aya göre günlük 411 bin varil üretim artışına gitmeye karar verdi.

Açıklamada, günlük 411 bin varillik artışın 3 aylık kademeli artışın bir parçası olduğu ve grupun bu artışları piyasa koşullarına göre durdurabileceği veya tersine çevirebileceği belirtildi.

Grubun temmuz ayı üretim seviyesini belirleyeceği bir sonraki toplantısının 1 Haziran’da gerçekleştirileceği kaydedildi.

PETROL FİYATLARI SON 4 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNE GERİLEDİ

OPEC+ grubu, 3 Nisan’da yaptığı açıklamada, 1 Nisan itibarıyla günlük 2,2 milyon varillik gönüllü üretim kesintisini kademeli olarak sonlandırarak, mayısta günlük 411 bin varillik üretim artışı yapacaklarını duyurmuştu.

Bu karar, ABD yönetiminin ticaret tarifeleri ile birlikte petrol fiyatlarını varil başına 60 doların altına indirerek son 4 yılın en düşük seviyesine geriletmıştı.

Related Posts

Küresel piyasalarda Fed faiz kararı Türkiye’de enflasyon verileri bekleniyor

Küresel piyasalar, ABD ile Çin’in tarifelerde müzakere edebilecekleri beklentisi, makroekonomik veriler ve Amerikalı şirketlerin açıkladığı bilançoların öne çıktığı haftada pozitif seyrederken gözler, gelecek hafta ABD Merkez Bankasının (Fed) açıklayacağı faiz kararına çevrildi. Yurtiçinde ise enflasyon verileri bekleniyor.

Yeni Zigana Tüneli’nden 2 yılda 3 milyon 490 bin araç geçti

Trabzon’u Gümüşhane üzerinden Bayburt ve Erzurum’a bağlayan Yeni Zigana Tüneli’ni 2 yılda 3 milyon 490 bin araç kullandı.

Altında sert dönemeç uyarısı: Düşüş kaçınılmaz olacak

İş Yatırım’dan Şant Manukyan, altının ons fiyatında gerçek bir düşüş yaşanacaksa bunun merkez bankalarının satışlarından kaynaklanacağını söyledi. Jeopolitik riskler ve dolar likiditesi krizine karşı uyararak, “Altın yeniden 3bin 200 doların altına inebilir!” ifadelerini kullandı.

Doğu Akdeniz’deki deniz trafiği yerli ve milli sistemle izlenecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Doğu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Projesi kapsamında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde üç farklı lokasyonda yer alacak gemi trafik gözetleme istasyonları için inşaat ve altyapı çalışmalarına başlandığını bildirdi.

ABD’li enerji devlerinin kârı düştü

ABD’li büyük enerji şirketi Exxon Mobil’in ocak-mart dönemindeki kârı yıllık bazda yüzde 6,2, ülkenin büyük petrol üreticilerinden Chevron’un kârı da yüzde 36,4 azaldı.

Et ve su sıkı markajda! Fiyat uyanıklarına göz açtırılmayacak

Özellikle temel gıdadaki fiyat hareketliliğine yönelik yoğun denetimde olan piyasada su ve kırmızı et ürünleri sıkı markajda. Su fiyatlarında rekabet ortamı dengelenmeye çalışılırken; et üzerinde ise Kurban Bayramı öncesi baskı olmaması için çalışmalar yapılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir