Ruh sağlığı için yeni adres… Gençler yapay zekaya yöneliyor

Tayvanlı Gençler, Ruh Sağlığı Problemleriyle AI Sohbet Robotları Aracılığıyla Başa Çıkıyor

Guardian’da yer alan habere göre; 30 yaşındaki Tayvanlı Ann Li, ciddi bir sağlık sorunu teşhisi aldıktan sonra ailesine ve arkadaşlarına söylemeye cesaret edemedi. Yalnız kaldığı bir gece ChatGPT’ye yazmaya başladı. “Bu tür gecelerde AI ile konuşmak daha kolay” diyor. Çinli 25 yaşındaki Yang da benzer şekilde hissettiğini “Gerçek insanlara içimi dökmek imkansız gibi geliyor.” sözleriyle dile getirdi

Son yıllarda Tayvan ve Çin’de artan ruh sağlığı sorunları ve sınırlı profesyonel destek erişimiyle birlikte, Z kuşağı arasında yapay zeka sohbet robotları psikolojik destek için popüler hale gelmiş durumda. Araştırmalar, yetişkinler arasında AI sohbet robotlarının kullanımının, psikolojik yardım arayışında önemli bir neden haline geldiğini ortaya koyuyor.

  • Tayvan’da ChatGPT
  • Çin’de Baidu’nun Ernie Bot’u ve DeepSeek gibi yerel uygulamalar

Yapay zekanın zaman kazandırdığını ve daha ekonomik olduğunu belirten kullanıcılar, ruh sağlığıyla ilgili önyargılardan uzak durmalarına yardımcı olduğunu söylüyor. Klinik psikolog Dr. Yi-Hsien Su, yapay zekanın yüksek erişilebilirlik sağladığını ve duyguları bastırılan Çin kültüründe tarafsız “kişilik” olmasının önemli olduğunu vurguluyor.

Uzmanlar yapay zekanın sadece bir araç olması gerektiğini ve terapistlerin yerini almaması gerektiğini belirtiyor. AI sohbet robotlarının fazla pozitif cevaplar vererek kriz anlarında yetersiz kalabileceği ve tıbbi teşhisi geciktirebileceği uyarısında bulunuyor. Tayvan Psikolojik Danışmanlık Derneği, “AI bir destek aracı olabilir ancak bir terapistin yerini alamaz” diyor.

Bazı kullanıcılar AI sayesinde gerçek bir uzmana gitme cesaretini kazandıklarını belirtirken, yalnızca yapay zekaya güvenen bireylerin tehlike altında olabileceği de vurgulanıyor. Son yıllarda, bazı gençlerin sadece AI ile iletişim kurduktan sonra intihar ettiği trajik olaylar yaşandı.

Dr. Su, “AI yalnızca metinle çalışır. Ancak biz yüz yüze konuştuğumuzda jest, mimik, davranış gibi sözel olmayan ipuçlarını da değerlendiririz” diyor.

Related Posts

İnsan beyin hücreli ilk ticari bilgisayar kiralanabiliyor

Dünyanın insan beyin hücreleriyle çalışan ilk ticari hibrit bilgisayarı kiralanmak üzere. Tıpta çığır açması beklenen bu biyolojik makine, İngiltere’de bir laboratuvarda geliştirildi ve daha önce “DishBrain” adıyla tanıtılan Pong oynayan prototipin üzerine inşa edildi.

Omega-3 sağlığımız için neden önemli, yeterince nasıl alabiliriz?

Omega-3 sağlığımız için çok önemli olmasına rağmen, ne olduğu, nereden alınabileceği ve neden bizim için iyi olduğu konusunda çok fazla kafa karışıklığı var.

Haziran ayı enflasyon oranı açıklandı: İşte TÜİK tarafından açıklanan veriler

Milyonların beklediği Haziran ayı enflasyon verileri açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından kamuoyuyla paylaşılan son veri, 2025’in ilk 6 ayına dair zam oranlarının belirlenmesinde kritik rol oynuyor. Özellikle memur, memur emeklisi ve SSK–Bağ-Kur emeklileri için maaş artışlarını doğrudan etkileyen oran, aylık bazda 1,37, yıllık bazda 35,05 olarak kayıtlara geçti.

Çinli doktorlardan bir ilk: 5 bin km uzaktaki hasta ameliyat edildi

Çinli doktorlar tıp tarihine geçecek bir başarıya imza attı. Pekin’deki iki hasta, 5 bin kilometre uzaktaki Lhasa’dan uydu ve robotik cerrahi teknolojisiyle başarıyla ameliyat edildi. Profesör Rong Liu liderliğindeki ekip, Apstar-6D uydusunu kullanarak karaciğer kanseri ve hemanjiomlu hastaları komplikasyonsuz tedavi etti.

2025 yılının ilk yarısındaki en iyi oyunlar belirlendi

2025 yılı bitmeden daha çok oyun çıkacak ancak yılın başından beri çıkan oyunları değerlendiren Metacritic, 2025’in şimdiye kadarki en iyi oyunlarını listeledi.

Instagram’ın yeniden paylaşma özelliği kullanıma açıldı

Instagram için yeniden paylaşma özelliği kullanıma açıldı. Farklı uygulamaların bünyesinde yıllardır bulunan özellik, Instagram için yeni kullanıma sunuldu.