Ruh sağlığı için yeni adres… Gençler yapay zekaya yöneliyor

Tayvanlı Gençler, Ruh Sağlığı Problemleriyle AI Sohbet Robotları Aracılığıyla Başa Çıkıyor

Guardian’da yer alan habere göre; 30 yaşındaki Tayvanlı Ann Li, ciddi bir sağlık sorunu teşhisi aldıktan sonra ailesine ve arkadaşlarına söylemeye cesaret edemedi. Yalnız kaldığı bir gece ChatGPT’ye yazmaya başladı. “Bu tür gecelerde AI ile konuşmak daha kolay” diyor. Çinli 25 yaşındaki Yang da benzer şekilde hissettiğini “Gerçek insanlara içimi dökmek imkansız gibi geliyor.” sözleriyle dile getirdi

Son yıllarda Tayvan ve Çin’de artan ruh sağlığı sorunları ve sınırlı profesyonel destek erişimiyle birlikte, Z kuşağı arasında yapay zeka sohbet robotları psikolojik destek için popüler hale gelmiş durumda. Araştırmalar, yetişkinler arasında AI sohbet robotlarının kullanımının, psikolojik yardım arayışında önemli bir neden haline geldiğini ortaya koyuyor.

  • Tayvan’da ChatGPT
  • Çin’de Baidu’nun Ernie Bot’u ve DeepSeek gibi yerel uygulamalar

Yapay zekanın zaman kazandırdığını ve daha ekonomik olduğunu belirten kullanıcılar, ruh sağlığıyla ilgili önyargılardan uzak durmalarına yardımcı olduğunu söylüyor. Klinik psikolog Dr. Yi-Hsien Su, yapay zekanın yüksek erişilebilirlik sağladığını ve duyguları bastırılan Çin kültüründe tarafsız “kişilik” olmasının önemli olduğunu vurguluyor.

Uzmanlar yapay zekanın sadece bir araç olması gerektiğini ve terapistlerin yerini almaması gerektiğini belirtiyor. AI sohbet robotlarının fazla pozitif cevaplar vererek kriz anlarında yetersiz kalabileceği ve tıbbi teşhisi geciktirebileceği uyarısında bulunuyor. Tayvan Psikolojik Danışmanlık Derneği, “AI bir destek aracı olabilir ancak bir terapistin yerini alamaz” diyor.

Bazı kullanıcılar AI sayesinde gerçek bir uzmana gitme cesaretini kazandıklarını belirtirken, yalnızca yapay zekaya güvenen bireylerin tehlike altında olabileceği de vurgulanıyor. Son yıllarda, bazı gençlerin sadece AI ile iletişim kurduktan sonra intihar ettiği trajik olaylar yaşandı.

Dr. Su, “AI yalnızca metinle çalışır. Ancak biz yüz yüze konuştuğumuzda jest, mimik, davranış gibi sözel olmayan ipuçlarını da değerlendiririz” diyor.

Related Posts

Mükemmel selfie çekmek için 12 önemli ipucu

Selfie çekme tekniklerinde 12 altın kural ortaya çıktı. Artık hayatımızın vazgeçilmez açılarından biri olan selfie çekimleri çok daha güzel kılmanın bazı yöntemleri var.

Xbox oyunlarında yüzde 90’a varan indirim

Xbox, Game Pass ile yüzlerce oyuna tek fiyat üzerinden erişim imkanı sunuyor. Buna ek olarak uygulamanın mağazasında indirimler olabiliyor.

Microsoft’tan açık kod hamlesi: WSL kaynak kodları erişime açıldı

Microsoft, geliştirici konferansı Build 2025 kapsamında önemli bir duyuruda bulundu. İlk kez Mart 2016’da tanıtılan Windows Subsystem for Linux (WSL), yaklaşık dokuz yıl sonra açık kaynak hale getirildi. Microsoft, kaynak kodları GitHub üzerinden …

Helldivers 2’de Meatballs kâbusu

13 Mayıs’ta Singularity Party’ye yapılan sürpriz saldırıyla birlikte Helldivers 2 evrenine yeni bir düşman birimi eklendi. Illuminate fraksiyonuna ait olan bu birim, Fleshmob ya da topluluk arasında bilinen adıyla “Meatballs”, oyunun dengesini …

Spotify dinleme sayacını geri getiriyor

Spotify geçtiğimiz hafta tüm podcast’lerde dinlenme sayılarını herkese açık hale getireceğini duyurdu. Şirket bu hamleyi “yeni dinleyicileri cezbetme” amacıyla açıkladı. Ancak içerik üreticilerinin tepkisi gecikmedi. Eleştirilerin merkezinde, bu …

Dünyanın ilk bilgisayar virüsü: ‘Creeper’ın ortaya çıkışı

Bilgisayar virüsü fikri, bilgisayar ağları henüz ortada yokken ortaya çıktı. Alman matematikçi ve oyun teorisinin kurucusu John von Neumann, 1940’ların sonlarında bu kavramı teorik olarak ele aldı. Virüsü, kendi kendine kopyalayabilen bir varlık olarak tanımladı. Ancak böyle bir virüsün pratikte yaratılması için otuz yıl daha beklemek gerekecekti.