Tarım sayım seferberliği ne zaman başlayacak?

Türkiye’de Tarım Sayım Seferberliği Temmuz Ayında Başlayacak

Türkiye genelinde yapılacak tarım sayım seferberliği temmuz ayında start alacak. Bu kapsamda tarımsal işletme tasarrufundaki parseller, hayvancılık, tarımsal alet ve makine verileri toplanacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yetkililerine göre, tarım ve gıda politikalarının doğru kurgulanabilmesi ve politikaların etkinliğinin izlenebilmesi için gereken verilerin derlenmesi amacıyla sayım gerçekleştirilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK iş birliğinde gerçekleştirilecek sayım, iki aşamada planlanıyor. İlk aşamada, Bakanlık tarafından kayıtlarda olmayan tarım arazileri tespit edilip kayda alınacakken, ikinci aşamada bu tespit edilen alanlar detaylı olarak incelenecek. Bu aşamalar “tamsayım” yöntemiyle gerçekleştirilecek.

Beyan Edilen Veriler Anlık Kontrol Edilecek

İdari kayıtlar ile birlikte yapılacak sayımda, tarımsal işletmeler randevulu olarak sayım bürolarına davet edilecek. Veriler yüz yüze görüşmelerle toplanacak.

Anket yöntemi, uluslararası standartlar ve ilgili kuruluşlarla yapılan istişareler sonucunda belirlendi. Tarımsal işletmelerin beyan ettiği bilgiler anlık olarak kontrol edilecek.

5 Binden Fazla Personel Görev Alacak

İl ve ilçelerde kurulan “İl ve İlçe Sayım Komiteleri”, sayım sürecinin koordinasyonundan sorumlu olacak. Ülke genelinde 973 sayım bürosu bulunacak ve toplamda 5 binden fazla personel görev yapacak.

Tarımsal işletmelerden talep edilen bilgiler; tasarrufundaki parseller, hayvancılık, tarımsal alet ve makine verilerini içerecek. Ayrıca, bitkisel üretim için kullanılan parseller, tarımsal alet ve makinelerin listesi gibi detaylar da istenecek.

İdari Kayıtlarla Birleştirilmiş Yöntem Avrupa Birliği Ülkelerinde Öne Çıkıyor

Tarım sayımları, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından önerilmektedir. Mevcut sayım turunda 122 ülke tamamlarken, Türkiye de dahil olmak üzere 30 ülkede süreç devam etmektedir.

Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere, idari kayıtlarla birleştirilmiş yöntem yüzde 32 gibi bir oranda uygulanmaktadır. Geleneksel ve modüler yöntem ise genellikle gelişmekte olan ülkelerde tercih edilmektedir. (AA)

Related Posts

Emeklinin payına düşen bin lira ödediği 7 bin lira

Temmuz zammı emeklinin geçim derdine deva olmadı. Geçim sıkıntısı sadece büyükşehirde yaşayan emekliyi değil Anadolu’da yaşayan emekliyi de vurdu. Artvin’in Şavşat ilçesinde emeklilerle yapılan röportaj acı gerçeği ortaya koydu. Coğrafi şartları …

Turka ile Araç Muayenesi Dönüşüyor

Turka, yerli teknolojiyle araç muayene hizmetlerini yeniden tasarlayarak dijitalleşmeyi hedefliyor.

Sosyal medyadaki sahte tatil ilanlarına dikkat: Dolandırıldıklarını otel kapısında öğreniyorlar!

Muğla’nın Bodrum ilçesine gelen yerli ve yabancı turistler, sahte rezervasyonlar nedeniyle mağduriyet yaşamaya başladı. Sosyal medyada dolaşan sahte tatil ilanlarının ciddi mağduriyetlere yol açtığı belirtiliyor.

Gram altın rekora koşuyor ons tetikte… Borsa, dolar, euro ve sterlinde son durum

Ons altın, ticaret görüşmeleri ve merkez bankalarının kararları öncesi yatay seyrediyor. Gram altın ise döviz kurlarındaki volatilitenin etkisiyle rekor sınırında hareke ediyor… Borsa güne yükseliş ile başlarken; dolar, euro ve sterlin yatay seyirde.

TÜİK’ten “yurt dışı üretici fiyatları” açıklaması: Haziranda arttı

TÜİK, Haziran 2025 dönemine ilişkin yurt dışı üretici fiyat endeksi verilerini açıkladı. Buna göre; yurt dışı üretici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 3,42, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 19,77, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 28 …

Küresel piyasalar haftaya karışık seyirle başladı (21 Temmuz 2025)

Dünya genelinde gümrük tarifelerinin ülke ekonomilerine olası etkileri belirsizlik kaynağı olmayı sürdürüyor. ABD’nin çeşitli ülkelerle karşılıklılık esaslı tarifelerinin yürürlüğe gireceği 1 Ağustos tarihi yaklaşılırken, tarifelere ilişkin …