Tüketici güven endeksi düştü: ABD ekonomisinde karamsar işaretler

Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi Nisan Ayında Düşüş Kaydetti

ABD’de bulunan Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen tüketici güven endeksi, Nisan ayında 50,8’e gerileyerek Haziran 2022’den beri en düşük seviyeye ulaştı.

Michigan Üniversitesi, Amerikalı tüketicilerin eğilimlerini dikkate alarak oluşturduğu tüketici güven endeksi verilerini Nisan ayı için açıkladı.

Nisan ayında tüketici güven endeksi, bir önceki aya göre 6,2 puan düşerek 50,8 seviyesine geriledi ve Haziran 2022’den bu yana en düşük seviyeye gerçekleşti.

Piyasa beklentilerinin altında kalan tüketici güven endeksi için bu dönemde 54 değeri öngörülmüştü. Önceki ayda endeks 57 olarak kaydedilmişti.

Amerikalıların mevcut finansal durumunu değerlendiren mevcut ekonomik koşullar endeksi, Nisan ayında aylık bazda 7,3 puan azalarak 56,5 seviyesine geriledi.

Uzun vadeli öngörülere odaklanan tüketici beklentileri endeksi de aynı dönemde 5,4 puan azalışla 47,2’ye geriledi.

Yükselen Enflasyon Beklentileri

Nisan ayında tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi, son 40 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 6,7’ye yükselerek 1981’den beri en yüksek seviyeye ulaştı.

Kısa vadeli enflasyon beklentisinin art arda dördüncü ayda yüzde 0,5 veya daha fazla artması dikkat çekti.

Uzun vadeli enflasyon beklentisi de yüzde 4,1’den yüzde 4,4’e yükselirken, 1991’den bu yana en yüksek değeri gördü.

‘Ticaret Savaşı Endişeleri Tüketici Güvenini Etkiledi’

Tüketici Anketleri Direktörü Joanne Hsu’nun açıklamalarına göre, tüketici güveni üst üste dördüncü ayda da gerileme kaydetti.

Ticaret savaşına dair artan endişeler nedeniyle, tüketici güveni geçen yıl sonundan beri yüzde 30’un üzerinde değer kaybetti. Hsu, tüketicilerin resesyon riskine dair pek çok uyarıda bulunduğunu söyledi.

Hsu, iş koşulları, kişisel mali durum, gelirler, enflasyon ve iş gücü piyasalarına ilişkin beklentilerin Nisan ayında kötüleştiğini belirtti.

Gelecek yıl işsizlik artışı bekleyen tüketicilerin oranının üst üste beşinci ayda arttığını ifade eden Hsu, Nisan ayında 2009’dan beri en yüksek seviyeye ulaşıldığını belirtti.

Hsu, bu döneme ait tüketici görüşlerinin 9 Nisan’da yapılacak tarife açıklamalarını kapsadığını bildirdi.

Related Posts

Akaryakıtta son durum: Güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları

Akaryakıtta son durum: Güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları

MSB resmen duyurdu: Bedelli askerlik tutarı belli oldu

MSB resmen duyurdu: Bedelli askerlik tutarı belli oldu

Bankada parası olanlar dikkat! Vergi adımı sonrası getiriler düştü: Faizlerle ilgili yeni tahmin

Faizlerin yükselmesiyle cazibesini artıran vadeli mevduatlarda stopaj oranları yükseltildi. Piyasada en yüksek faiz oranı %53 olurken, bankalarda oranlar yavaş yavaş aşağı çekilmeye başladı. Hem faiz oranlarındaki küçük çaplı indirim hem de kazançtan alınan vergi payının artması mevduat getirilerini düşürüyor. Bir yandan da Merkez Bankası’ndan faiz indirimi bekleniyor. Peki ilerleyen süreçte mevduat faizleri düşecek mi? İşte detaylar… 

Bakan Şimşek’ten Londra’da anlamlı açıklama: Türk Lirası’nda kararlı hareket

Londra’da temaslarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Lirası’ndaki oynaklığın önemli ölçüde azaldığını açıkladı. Kararlı bir şekilde değer kaybeden Türk Lirası verileri bakanı doğrularken Londra’da bakan tarafından sarf edilen sözler mevcut kadro ile Türk ekonomisinin geleceğine yönelik endişeleri daha da arttı.

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …