Komşu Yunanistan’da ‘telefon dinleme’ sarsıntısı devam ediyor. Skandal Başbakan Kiryos Miçotakis’in yeğenine kadar uzanırken Yunan Parlamentosu’ndan beklenen adım geldi. İngiliz Guardian gazetesinde yer alan habere nazaran, Parlamento üyeleri casus skandalı hakkında meclis soruşturması başlatma kararı aldı.
Yunanistan’da Başbakan Kiriakos Miçotakis’in başı son periyotta arkası gerisine patlak veren krizlerle kaygıda. Dinleme skandalı nedeniyle sıkıntı bir süreçten geçen Miçotakis hükümeti güç krizinin tetiklediği ekonomik çalkantı nedeniyle de yeni sorunlarla boğuşuyor.
Yunanistan basını son saatlerde Atina’daki Megaro Maksiomou Başbakanlık Sarayı kulvarlarında yalnızca hane halklarını ve işletmeleri değil Yunanistan ulusal güç altyapısının tamamını desteklemek için ek önlemler alınmasının aciliyet arz ettiği görüşünün tartı kazandığı bilgisini geçiyor.
‘HİÇBİR KUŞKUYA MAHAL BIRAKMADAN SKANDALA IŞIK TUTULMALI’
Son günlerde Başbakan Miçotakis’in başını yalnızca yükselen güç fiyatları ve zorlaşan ekonomik koşullar ağrıtmıyor. Dinleme skandalının akabinde başlayan tartışmalar Atina’da devam ediyor. İktidardaki muhafazakâr Yeni Demokrasi Partisi’nin eski önderi ve eski Başbakan Kostas Karamanlis dün Başbakan Miçotakis’e tenkitler yöneltti.
‘Ethnos’ gazetesinde yer alan ilgili habere nazaran eski Başbakan Karamanlis, kamuoyuna yaptığı bir açıklamada, son vakitlerde dinlemelerle ilgili olarak kamuoyuna yansıyan gelişmeler karşısında hal aldı. Duvardan Nikolas Stelya’nın aktardığına nazaran Karamanlis ‘ağır’ ve ‘ciddi’ bir husustan bahsederek hiçbir kuşkuya mahal bırakılmaması ve skandala ışık tutulması gerektiğini vurguladı.
‘BU OLAYLARIN BİR HÜKÜMET TEŞEBBÜSÜNDEN KAYNAKLANMIŞ OLMASI HASTALIKLI BİR SİYASİ SAÇMALIK’
Gazeteye nazaran eski Başbakan tarafından yapılan iki atıf bilhassa ilgi cazipti ve olaylara bakış açısının bir göstergesiydi. Karamanlis birinci olarak, bu çeşit durumlarda katarsis ve özeleştirinin fakat skandalın tam olarak açıklığa kavuşturulduklarında ortaya çıktığını vurguladı. İkinci olarak, Yunanistan’da ‘kamu hayatının temizlenmesi gereksinimine tabi olduğunu’ vurguladı.
Karamanlis dinleme skandalıyla ilgili olarak “Bu olayların bir hükümet teşebbüsünden kaynaklanmış olması (olasılığı) olayın yalnızca antidemokratik ve yasadışı yanını değil, birebir vakitte hastalıklı hayal gücü ve siyasi saçmalık” bildirisini verdi. Karamanlis, “Böyle bir şeyi kimin ve hangi mazeretle talep ettiğinin ve nasıl onayladığının açıklığa kavuşturulması zorunludur” dedi.
Atina’da uzmanlar bu çıkışın Başbakan Miçotakis’i hayli güç durumda bıraktığı görüşünde birleşiyor.
NE OLMUŞTU?
Yunanistan’da gazeteci Thanasis Koukakis’in ve Panhelenik Sosyalist Hareket Partisi (PASOK) Önderi Nikos Androulakis’in cep telefonuna casus yazılım yerleştirildiği ve yasadışı halde dinlendiği tarafındaki tezler, Yunan İstihbarat Teşkilatı’nda (EYP) istifaya neden olmuştu.
Yunanistan Ulusal İstihbarat Teşkilatı (EYP) Lideri Panagiotis Kontoleon, istifasını Başbakan Kiryakos Miçotakis’e sunmuştu.